This website uses features that your browser doesn't support. Please upgrade to a recent version of your browser.

Medijska industrija strahaSvi su protiv nas. Evropa nas ne voli, Amerika nas tek ne voli, pritiskaju nas, stežu obruč. Šalju homoseksualce da nam rasturaju porodice. I migrante da nam otmu poslove. Jedan im je cilj - sve rade kako bi nam oteli Kosovo. A tamo samo što se nije zaratilo ponovo. Hrvati nam podmeću nogu još od 1941, ne mogu da podnesu što je Srbija uspešnija od njih. Rusi nas vole, Putin posebno, taj pravedni, a odlučni lider, ali i on će nas možda prodati zbog svojih ciljeva. Važnija mu je sada Ukrajina od Srbije.

Bliži nam se zima, najgora ikada. Cene rastu, svet je u krizi, Evropa će se smrzavati i gladovati. Ali Srbija neće. Srbija će pregurati i ovu i svaku sledeću zimu jer ima Aleksandra Vučića koji će na sebe preuzeti sav teret ovog malog naroda. Njemu je najteže, ne spava, ne jede, ali otvara fabrike i moli svoje prijatelje u svetu za naftu i gas. Sve samo da Srbiju spasi od tih neprijatelja kojima je cilj da nas ponize. I neće se saginjati nikome. Ponoviće nam to svakog dana, više puta, na televiziji, u štampi, na svom Instagram profilu, obratiće nam se gde god da je - u Briselu, u Njujorku, u Pakovraću, samo da nas umiri, nakon što nam prethodno kaže kako je loše i kako će biti sve gore.

Možda nekom neupućenom deluje da je 24 časa malo da se sve ove vesti (i poruke) spakuju i serviraju građanima, ali najuticajniji mediji u Srbiji rade punom parom. Ne prođe dan u kome nas sa naslovnih strana ne sačeka neumorna borba sa neprijateljima, širenje straha, neizvesnosti i danonoćna politička kampanja koja nam je usisala svakodnevicu, ubeđivanje da nas iza ugla čeka novi rat i da će nam svi okrenuti leđa. Svi osim predsednika države kome su samo tokom septembra posvetili dve trećine vremena u vestima, a samo tokom poslednjeg meseca obratio nam se 68 puta uživo. Više od dva puta dnevno.

Pandemija korona virusa, a potom i rat u Ukrajini, u potpunosti su ogolile sve slabosti najuticajnijih medija u Srbiji. Oni su pristrasni, površni i previše slični. Pod kontrolom su jednog čoveka. I igraju svoju ulogu u kreiranju stvarnosti o kojoj predsednik Srbije Aleksandar Vučić, master of ceremonies, priča, dok podvlači brojeve na tabli u studiju neke od prorežimskih televizija, naglašavajući sve navodne uspehe Srbije.

A šta je sa običnim ljudima? Čemu je sve zaista izložen prosečan građanin Srbije u toku jednog dana? Da li mu se zavrti u glavi od naslova? Od najavljenih ratova i učestalih kriza i “kriza”? Šta mu ostane u uhu? Može li da se izmakne iz uloge koja mu je dodeljena ili mu plava pilula zapravo nužno sleduje?Sasvim običan dan, 29. septembar 2022. godine, Srbija

6.30

U prodavnici ni jutros nema mleka. Na Fejsbuku vidiš da je to zbog Soroša. Na brzinu se spremaš za posao. Uvek je u isto vreme gužva, a sa platom od 56 hiljada dinara, taksi ti nikada nije opcija. Dok na brzinu piješ kafu, vrtiš po navici TV kanale - RTS, Pink, Hepi, pa Prva.

7.00

PINK “...Danska fabrika Grundfos otvorila je u Inđiji novi pogon za proizvodnju pumpi, na svečanom otvaranju predsednik Aleksandar Vučić je radnicima saopštio da su vlasnici najavili povećanje plata od 15 odsto. (...) Ruski predsednik Vladimir Putin će uskoro, saopštava Kremljin, priznati rezultate održanih referenduma u četiri ukrajinske oblasti o pripajanju Rusiji. (...) Više od polovine gasa u oštećenim gasovodima Severni tok 1 i 2, iscurelo je iz cevi. Procenjuje sa da će preostale količine iscureti do nedelje. Cene goriva ponovo rastu…”

RTS “...Pred Srbijom je težak i trnovit put a najvažnije je da očuva samostalnu politiku, ocenjuje predsednik Aleksandar Vučić. Najavljuje da će govoriti o svim važnim temama, od poliitčkih planova do snabdevanja energentima i hranom, u obraćanju javnosti 8. oktobra.”

Hepi: “Oni su uplašeni od zime, da li će biti gasa, da li će biti struje, da li će se smrzavati, pokazuju prstom na Mađarsku koja je uvela sankcije Rusiji, ima neku svoju politiku u EU u NATO-u, i zašto je Češka prihvatila sve što se od nje traži…na svoju štetu, a eto Mađarska nije...”

Prva: “Lideri Donjecka, Luganska, Zaporoške i Hersonske oblasti doputovali su u Moskvu, objavio je na svom Telegram kanalu zamenik šefa vojnocivilne administracije Hersona, Kiril Stremusov. Avion sa liderima oslobođenih teritorija sleteo je u Moskvu. Ovo je istorija, ali sa srećnim krajem, napisao je Stremusov...”Nelagodan osećaj ti je sve vreme u stomaku. Brineš se zbog cena koje rastu, zbog struje koja će poskupeti i restrikcija koje se spominju. Zbog kredita koji ti stoji nad glavom.

Dobro pamtiš devedesete i redove za ulje, šećer, za sve. A neće ti pomoći niko.

Koračaš do autobuske stanice, gužva je, propuštaš jedan autobus, čekaš drugi. Setiš se da nemaš cigare. Na trafici, naslovna do naslovne. Pored majice sa Putinom, privesci sa Z znakom.

Padne ti pogled na štampu.

NVO Srbi koji kroje sudbinu Kosova.Naslovne strane, 29. septembar 2022.

Opet neprijatelji, opet izdajnici. Ne rade kao ti za 56 hiljada.

Kažu ti da je Kosovo skoro oteto. I da će Albanci napraviti novu "Oluju". Neko će morati da stane na put i njima i Zapadu i NATO. Amerikanci su napravili i ovaj haos sada u Ukrajini, kao što mogu i na Kosovu kad požele. Ako neko može da im pokaže gde im je mesto, to je Putin.

Dobro pamtiš bombe.

Prođu te trnci kad se setiš traktora, rodbine koja beži od rata, bolesnog oca i koverte koju daješ lekaru, dok lete avioni iznad bolnice. Straževice koja se trese te 1999. i prozora koji pucaju. Na probu sirena preseče te i danas u stomaku, ukopaš se u mestu.

Ali preživeli smo, preživećemo i ovo. Nek nam i uvedu sankcije.

14.30

Sat po sat, jedna pauza za cigarete. Posle i sendvič i jogurt, da ne pregladniš. Sa kolegama porazgovaraš samo u prolazu.

Politiku ne spominješ. Ne znaš ko je preko koga došao tu. Ko za koga skuplja potpise. Ne znaš ni da li oni znaju kako su tebi “sredili” ugovor. Stiže nova poruka na Vajberu. “Popis…kao agenda za totalnu kontrolu…otimanje svega!”. Među obaveštenjima jedan zahtev za prijateljstvo na Fejsbuku.

“Aha, znam ga sa grupe Nestorović za predsednika…”

Beskrajno skrolovanje do kraja pauze. Iskaču ti postovi jedan za drugim. Manastir Tumane i čuda; najlepše Srpkinje, vest sa Sputnjika...

...humanitarni broj za bolesno dete, za porodice s Kosova, skupljanje pomoći, citat naših vojvoda, opet neki migranti u Somboru, Subotici.

Najpopularniji sadržaji na Fejsbuku 29. septembra 2022. (Izvor: Crowdtangle)

18.00

Na putu ka kući zastoj. Dok autobus mili gradom, zaobilazi radove u centru, nalaziš mesto da sedneš, do prozora, daleko od vrata. Ne moraš da gledaš u ljude, ni da ustaneš nikome. Dosta ti je svega… Vibracija. Vadiš telefon, opet poruka na Vajberu.

“Ej, vidi ovu Telegram grupu, baš ispravni i hrabri momci…”

Klik.

NARODNA PATROLA; 7 500 njih u Telegram grupi.

“Horda kreće ka Evropi…Ove jeseni migranti će najverovatnije oformiti do deset takvih konvoja migranata na Evropu. Sve je ovo u senci grčko-turskog konflikta, Evropa dobija drugi front.”

Drugi klik, opet Fejsbuk.

Citat. Lajk.

Stižeš kući, osećaš umor. Grebe te u grlu, kašlješ…valjda nije korona.

19.30

Pokušavaš da se opustiš, daljinski ti je u rukama. Vesti u pola osam i zvuk Dnevnika, na koji su se dugo ljudi ježili. Ali navika.

Srbija i Kina neguju čelično prijateljstvo i jačaju saradnju u svim oblastima, poručili predsednik Vučić i ambasadorka Čen Bo obeležavanja dana Kine. …Gas iz Severnog toka curi na četiri mesta, zaustavljanje moguće tek u ponedeljak….Vladimir Putin sutra potpisuje sporazume o pripajanju Donjecka, Luganska Zaporožja i Hersona Rusiji. (Izvor: RTS)

Kažu ti da samo čvrsta ruka pomaže ovde. Pričaju ti da Vučić radi šta može, da nije ni on svemoguć. Bori se, ne da. Ali makar radi. Ovi oko njega sigurno da kradu, ali ne može ni on sve da ih kontroliše...21.30

Stvarno želiš da se opustiš, ne razumeš zašto ti to ne polazi za rukom. Rado bi da zovneš komšije, prijatelje, da se čuješ s porodicom. Možda ćeš to ipak sutra...

U pozadini ide nova epizoda popularne serije. Na Pinku dokumentarac, na RTS-u pričaju o popisu; “Prosečna starost je 43, 5 godina…” Baš kao ti.

Opet daljinski, vraćaš se na Hepi, sa emisije na emisiju. “Posle ručka, 27. septembar…” Može. O postkovidu.“Voditeljka:Spermogram nula..to se povezuje sa vakcinom, može da se nađe na internetu…Doktor Antonijević: Fajzer se mnogo ne sekira što se tiče nas..mi smo potpisali da on nema nikakvu odgovornost kod nas… (...) Imao sam pacijenta koji se pripremao, u procesu vantelesne oplodnje…sa 60 miliona je došao na nula…primio je dve doze Fajzera…Sve veći broj miokarditisa..imamo novu dijagnozu, dijagnozu iznenadne smrti. Imaćemo svašta nešto…”

Bole te kosti, iscrpljen si i uplašen. Ali treba ti još. Postao si zavistan od političara i analitičara koji ti govore ono što želiš da čuješ. Koji su uspeli da te uvere da se ne pitaš ništa, da tvoj glas ne vredi, da su svi isti, da ne postavljaš pitanje ko je odgovoran. Da se ne buniš, jer si onda - neprijatelj.

Baš kao i oni koji nam prete. Treba ti nova kriza koja će nadmašiti prethodnu. Nova doza straha koja će zatrpati onaj stari. A mediji će ti dati sve to, na tu potrebu odgovoriće ti već sutradan.

Spremaš se za spavanje, brineš. Svi odlaze. Ležiš u krevetu, brineš. Dok toneš u san, na drugom kraju grada, daleko u centru, u štampu odlaze novi brojevi, novi dan za istu stvarnost.Potrošačka korpa - nedostižan san

Prosečna plata u julu 2022. bila je 73 114 dinara, a medijalna zarada 56 000 dinara. Prosečna potrošačka korpa za taj mesec iznosila je 86.839,68 dinara. (Izvori: RZS, mtt.gov.rs)

Ko je ko među televizijama? Kršimo pravila, može nam se

Dok je javni servis kao medijski džin na infuziji, o čemu možete više pročitati u analizima: Dosije RTS (1): Gori vatra, Dosije RTS (2): Sinoć nisi bila tu, Dosije RTS (3): Reka suza i na njoj lađa, privatne televizije u svom maniru, krše pravila i zaobilaze zakone, što ih nije sprečilo da opet dobiju nacionalnu frekvenciju.Jedan dan u Vučićevom matriksu - no news, samo emocija

Zahvaljujući novinarima Financial Times-a pre nekoliko godina saznali smo da predsednik Srbije u kancelariji ima devet televizora. Po sopstvenom priznanju, od ranog jutra on ima običaj da zove premijerku, ministre i druge saradnike. Tvrdi da nema Tviter, mada je aktivan na toj mreži a ume i da maše odštampanim tvitovima političkih protivnika, po potrebi. On ne debatuje, on se obraća i objašnjava i crta po tabli, a njegovi nastupi su “no news”, samo emocija. Poslednjih godina, njegov Instagram profil postao je izvor vesti, koje potom prenosi i Javni servis. (Ne treba zaboraviti da je upravo na svom Instagram profilu Vučić “prvi” objavio vest da je patrijarh SPC umro, nakon niz vesti, demantija i saopštenja.) Više puta je rekao da svakodnevno prati svoj rejting i nagovestio da na osnovu reakcija, odnosno pada ili rasta sopstvene popularnosti, donosi odluke.

Slučaj Novosti - repriza propagande

Slučaj Novosti: Jedan od najstarijih dnevnih listova u Srbiji koji se štampao u stotinama hiljada primeraka u Jugoslaviji, bio je poznat jer se bavio “običnim čovekom iz naroda” i radnicima; ali i novine koje su devedestih učestvovale u Miloševićevoj propagandi. Njihovu istoriju na samom kraju 20. veka obeležila su tri primera lažnih vesti i ratne propagande: laž o vukovarskim bebama, manipulisanje fotografijom sa skupa podrške Miloševiću i korišćenje slike Uroša Predića za ilustraciju stradanja srpske dece u Bosni i Hercegovini.

Posle demokratskih promena 2000-ih, promenjena je uređivačka politika ovih novina, ali poslednjih godina, “Večernje novosti” opet su u ulozi desničarskog, izrazito nacionalističkog, proruskog i naprednjačkog glasila.

Ko dominira u medijima? Vlast.

Potpuna dominacija predstavnika vlasti u centralnim vestima glavno je obeležje izveštavanja televizija sa nacionalnom pokrivenošću. Nalazi Crtinog monitoringa medija pokazuju da je dominacija predstavnika vlasti u centalnim vestima još veća nego što je bila u periodu između parlamentarnih izbora održanih 2020. i 2022. godine. Osim toga, podaci ukazuju da je pluralizam zabeležen u predizbornom periodu kreiran “kampanjski” i za privremenu “upotrebu”. U centralnim vestima televizija s nacionalnom pokrivenošću dominirao je jedan politički akter – predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Njemu su bile posvećeno gotovo dve trećine vremena u pomenutim programima. Inače, tokom prvih sedam meseci ove godine televizije s nacionalnom pokrivenošću su 248 puta prenosile događaje sa kojih se predsednik Vučić direktno obraćao javnosti. (avgust 2022, Crta)Slučaj TV Happy - prekršaji, laži & "video trake"

“Emiter Nacionalne televizije Happy je Happy TV doo čiji su vlasnici kompanije Ideogram i Kanal1. Vlasnik Kanala1 je Ideogram, a vlasnik Ideograma je zvanično Vladana Ćirović. Međutim, u javnosti se kao vlasnik ove televizije označava Predrag Ranković Peconi”, piše Birn. Glavni i odgovorni urednik je Milomir Marić. Happy TV iz godine u godinu ne ispunjava obećanja iz programskog elaborata. Ova televizija redovno krši i Zakon o oglašavanju. Tokom 2020. godine zabeleženo je više od tri hiljade prekršaja. (Izvor: Istinomer) Happy televizija u mejnstrim uvodi teoretičare zavera, služi kao platforma za obraćanje predsednika i u svojim emisijama ratnim zločincima, desničarima i članovima raznih službi daje prostor da pišu novu istoriju.